Venituri pasive din site-uri de jocuri gratuite

Inainte de a va vorbi despre cum se pot face bani din site-urile de jocuri gratuite, vreau sa va spun o poveste inca de la inceputul existentei Fabricii De Bani, acum multi ani, cand un prieten de-al meu mi-a spus de aceasta posibilitate de a castiga bani online si eu cumva am decis sa nu il bag in seama; cativa ani mai tarziu vindea unul din site-urile lui de jocuri pe suma de 60.000 de euro.

A trecut mult timp de atunci, dar amintirea imi este inca vie in minte. Pe vremea aceea, tocmai deschisesem forumul de la fabricadebani.com (site-ul original) si cumva am crezut ca e o idee buna sa fac un magazin de cartele, ideea initiala era sa le ofer gratis, ca pe un fel de recompensa vizitatorilor, dar dupa o vreme s-a transformat intr-un magazin online de cartele (ceea ce s-ar numi – in termeni de business – a pivota). fabricadebani.com aparuse dupa ce ma certasem cu cei de la banipenet.com, magazinul de cartele era concurenta la fastpay.ro (pe care mai tarziu l-am si cumparat).

Ei bine, in contextul acesta, in care tot eram acuzat ca fur ideile altora, a venit un prieten la mine si mi-a zis sa fac site de jocuri gratis, ca astea merg bine si pot sa fac bani cu ele. Am refuzat, motivul principal fiind ca iar o sa zica lumea ca eu copiez ideile altora, dar cativa ani mai tarziu aveam sa regret aceasta decizie, atunci cand am aflat ca el a vandut unul din site-urile respective cu peste 60.000 de euro.

Desigur concurenta era si pe atunci acerba si acum probabil e si mai acerba, dar intotdeauna e loc pe piata daca nu tintesti intreaga nisa si te duci in zone mai specifice cum ar fi jocuri cu bile sau alte tipuri de jocuri care sa atraga un anumit public. De exemplu, eu sunt foarte pasionat de jocurile de tip trial si ajunsesem pe vremea aceea sa vanez tot felul de site-uri de jocuri gratuite pentru a gasi un joc nou de trial, mai ales ca deja le terminasem pe toate cele 4-5 deja existente pe piata.

Un alt prieten de-al amicului meu (si cunostinta comuna) a mers pe ideea de jocuri inteligente sau care necesita gandire si a creat un site special cu jocuri mahjong, sah, sudoku si altele de acest gen si, desi parea o nisa care sa nu aiba succes, a reusit in cele din urma sa il creasca si sa il vanda cu vreo 30.000 de euro.

Cativa ani mai tarziu, am facut si eu un site de jocuri, un parteneriat cu cineva care a plecat la studii in Hawai si singur nu am reusit sa dedic suficient timp pentru a-l face sa creasca si sa se dezvolte, l-am vandut la un moment dat, dar pe o suma semnificativ mai mica.

Cum faci bani cu un site de jocuri gratis?

Dupa povestea de mai sus, probabil primul lucru care va vine in minte este de genul “Vreau si eu. Ce trebuie sa fac?”. Ei bine, mecanismele unui astfel de site nu sunt deloc complicate. Exista scripturi pe codecanion care vin gata construite pentru un astfel de site, iar unele dintre ele au deja importata o baza de date cu jocuri, astfel incat sa-l pui imediat la treaba.

Din pacate, munca de-abia acum incepe. Dupa instalarea site-ului si adaugarea manuala sau automata a jocurilor, urmeaza multe zile de munca, cu traducerea descrierilor jocurilor in limba romana. Daca ati ales sa mergeti pe piata internationala, o sa trebuiasca sa adaugati propriile descrieri unicat pentru ca site-ul sa fie indexat cat mai bine de Google.

De asemenea, trebuie sa va ocupati de partea de marketing a unui astfel de site, sa il faceti cunoscut, sa incercati sa intelegeti cam care este profilul jucatorilor de la voi de pe site si sa il target-ati cat mai bine cu putinta. Da, toata lumea vrea sa se joace, dar unii prefera jocurile complexe cu grafica extraordinara pe care le gasesti pe console sau PC, iar altii prefera jocurile simple pe care le gasesti pe astfel de platforme de jocuri.

Legat tot de partea de marketing, o sa trebuiasca sa ai si un mic buget de promovare si sunt sigur ca pe adverta.ro poti sa gasesti preturi pentru toate buzunarele, astfel incat sa ajute site-ul sa creasca intr-un mod cat mai rapid.

Monetizarea o faci in mare parte prin Google AdSense, asa ca, inainte de a aplica, va trebui sa ai un site bine pus la punct si cu ceva trafic pentru a fi acceptat in sistemul lor de reclama. Mai sunt si alte site-uri specializate care va pot aduce ceva venit suplimentar, dar in principiu in AdSense este baza.

Un alt punct important pe care trebuie sa te focusezi cat mai mult este raspunsul la intrebarea: “Cu ce ma diferentiez eu de concurenta?” si sa gasesti acele plusuri care aduc valoare site-ului tau si atrag mai mult posibilul impatimit de jocuri.

Nu ignora nici retelele sociale care iti pot furniza si ele un trafic constant catre site.

In concluzie

Cred ca aceasta este o idee de afaceri care poate incepe cu buget mic, undeva la 100-200 de euro si care poate creste in timp si poate aduce un profit foarte mare. Desigur ca, in functie de banii si timpul investit, vor veni si rezultate. Trebuie insa sa ai rabdare si sa il cresti si sa incepi monetizarea dupa cel putin 3-4 luni de la lansare. Atunci vei avea o imagine mult mai clara asupra a ceea ce ai de facut.