Profilul de risc al investitorului

Administratorii de fonduri și consilierii financiari încep orice discuție cu un potențial investitor cu un chestionar pentru a determina tipul de investitor. Întrebările urmăresc să identifice orizontul de timp disponibil pentru investiții, cunoștințele de investiții și toleranța la risc. Așa cum am menționat deja, cunoașterea profilului investitorului este crucială pentru elaborarea planului de investiții. Chestionarul de mai jos te poate ajuta să îți identifici profilul investițional. Combină scorul total răspunzând la întrebări și vezi ce tip de investitor ești.

Chestionar pentru determinarea profilului de risc:

1. Ce dorești să obții în urma unei investiții?2. Pentru cât timp ești pregătit să păstrezi investițiile?3. Cum ai reacționa dacă valoarea investițiilor tale ar scădea cu 15% într-un an?
4. Care este disponibilitatea ta de a risca pe termen scurt în perspectiva unor profituri mai mari pe termen lung?5. Alege răspunsul cel mai adecvat pentru următoarea declarație: Sunt dispus să tolerez fluctuații de piață în perspectiva unui potențial profit mai mare.
6. Alege răspunsul pentru următoarea afirmaţie: Principala mea preocupare o constituie sentimentul de siguranță; păstrarea banilor în condiții de siguranță este mai impor-tantă decât să câștig profituri mari.
7. În legătură cu investițiile, cât de experimentat crezi că ești?
8. Cât de sigur este venitul viitor (cum ar fi de la salariu, pensie sau din alte investiții)?9. Cum ai descrie situația ta financiară actuală?