In an pandemic castigurile la Bursa au fost remarcabile

Mai mult de 33.000 de persoane fizice care au investit la Bursa, atat pe cont propriu, cat si cei care sunt clienti ai fondurilor mutuale, au platit circa 202 mil. lei pe impozite, avand in vedere tranzactiile bursiere din anul precedent 2020. Acest lucru denotand faptul ca majoritatea investitorilor au realizat 2 mld. lei profit, chiar si in an de pandemie.

Ba mai mult decat atat se spune ca si la Bursa Bucuresti mai mult de 71.000 de investitori sunt implicati activ si de altfel alti 386.000 de investitori sunt parte/clienti ai fondurilor mutuale si viceversa. Astfel ca este foarte greu de stabilit cu exactitate proportia numarului celor care au platit impozit.

Totodata cel mai mare impozit care a fost platit de catre o persoana fizica pentru ceea ce reprezinta tranzactiile bursiere care au fost realizate in anul 2020 (aici incluzand de asemenea acele tranzactii realizate pe cont propriu la Bursa de la Bucuresti si nu numai, dar si acele tranzactii care s-au realizat prin intermediul fondurilor mutuale) a fost de aproximativ 8,45 milioane de lei.

Asadar aceasta chestiune raportata la impozitul de 10% putem spune ca un singur investitor persoana fizica a reusit ca in anul trecut, 2020, sa realizeze un profit net (tot aici se include si diferenta dintre castigurile si pierderile din portofoliu) de aproximativ 85 de milioane de lei, mai exact 17,4 milioane de euro.

Specialistii din domeniu sunt constienti ca un astfel de profit realizat chiar si in an de pandemie este foarte posibil sa provina de la un antreprenor de la bursa de la Bucuresti, cu atat mai mult cu cat unele companii antreprenoriale au inregistrat salturi in 2020 in sectoare diferite. Iar printre sectoarele care au avut parte de profituri semnificative anul precedent se numara sectorul medical, materiale de constructii, agricultura si bineinteles sectorul IT&C.

Si pentru ca este destul de dificil de stabilit un instrument principal prin care s-a realizat un astfel de profit de 17 mil.euro, doar putem aminti de aceste instrumente, mai exact amintim de actiuni, obligatiuni, fonduri mutuale, produse structurate si multe altele.