La prima vedere, pentru un antreprenor, un hobby reprezintă un „lux”, însă o activitate recreativă și paralelă este întotdeauna binevenită. De aceea, antreprenorii de succes au cel puțin un hobby de care se țin, chiar dacă au programul extrem de încărcat. Iată câteva exemple:
Muzică
Tuturor oamenilor le place cel puțin un anumit gen de muzică, dar cântatul este o experiență care stimulează creativitatea și contribuie la îmbunătățirea abilităților de comunicare. Mulți antreprenori fac parte dintr-un cor sau cântă la pian, ori la chitară. Astfel de activități modelează gândirea și oferă perspective de socializare diferite.
Același lucru poate fi spus și despre cursurile de dans: există foarte multe opțiuni, iar acest hobby este unul și mai sănătos, întrucât presupune un efort fizic moderat. Interesant este că, o parte dintre antreprenorii care practică hobby-uri legate de muzică ajung să fie foarte buni în ceea ce fac, lucru care se datorează în principal disciplinei cu care sunt deja obișnuiți în viața de zi cu zi.
Călătorii
O mare parte dintre antreprenori stau foarte prost cu timpul: trebuie să rezolve o grămadă de lucruri în preajma sărbătorilor și sunt deseori siliți să facă multe sacrificii pentru a menține afacerea pe linia de plutire. Există însă o categorie de antreprenori care fac deplasări dese în interes de serviciu și aceștia pot îmbina utilul cu plăcutul. Fiecare călătorie vine la pachet cu ceva experiențe, însă este cu atât mai minunat atunci când se poate și explora câte ceva, pe lângă partea de business.
Chiar și dacă nu pot să plece în vacanță odată cu toată lumea, antreprenorii tind să-și organizeze două călătorii serioase pe an, în care se deconectează complet de la viața cotidiană. Aceste momente îi ajută să-și reîncarce bateriile și să poată continua să lucreze cu spor în restul anului.
Sporturi ale minții
Hobby-urile nu sunt menite numai pentru divertisment, ci și pentru a antrena organismul sau pentru a stimula creierul. Ei bine, sporturile minții se clasează în ultima categorie. În Antichitate, jocul de table era preferat în rândul erudiților, iar ulterior, începând cu secolul VI, șahul a venit la putere și un mileniu mai târziu a fost denumit „jocul regilor”. În zilele noastre, pokerul este unul dintre cele mai practicate sporturi ale minții și cea mai cunoscută variantă este Texas Hold’em, în care fiecare participant primește câte două cărți și trebuie să realizeze combinații folosindu-se și de cele 5 cărți pe care dealerul le va așeza pe masă cu fața în sus. Întrucât cărțile sunt dezvăluite pe rând, prima dată 3 și apoi câte una, există 4 runde de pariere și este nevoie de foarte multă atenție pentru a putea citi gesturile oponenților și în același timp, pentru a alege de fiecare dată cea mai bună strategie.
Grădinărit
Atunci când demarează o nouă afacere, antreprenorul pregătește terenul, apoi aruncă semințele; ulterior, observă cum evoluează lucrurile și mai face mici ajustări din mers, cum ar fi să rupă buruieni, să curețe frunze sau atașeze elemente de sprijin, printre altele. Prin urmare, nu este de mirare că grădinăritul se numără printre hobby-urile comune în rândul oamenilor de afaceri.
Grădinăritul este un hobby relaxant, care favorizează petrecerea timpului departe de ecrane. Este și un hobby destul de accesibil, pretabil pentru oamenii care vor să facă bani și să se distreze cu bun simț. Cei care nu dispun de o curte, pot face o mică grădină acasă, așa că acest hobby este accesibil tuturor. Totuși, în grădinărit pot apărea și situații dificile, la fel ca în afaceri, atunci când sunt necesare intervențiile care pot fi delicate. În astfel de momente, antreprenorul trebuie să vadă imaginea de ansamblu și să taie o creangă pentru binele mai mare al copacului, dacă situația o impune.
Sport
Pentru o persoană care petrece multe ore la birou sau la punctul de lucru, mișcarea reprezintă o soluție pentru a-și păstra sănătatea și buna dispoziție. Unii antreprenori alerg să se trezească în zori și să meargă la sală, în timp ce alții optează pentru activități precum ciclism, jogging, înot, scufundări, padel și așa mai departe. În mod paradoxal, sportul reprezintă atât o activitate de încărcare, cât și una de descărcare: organismul se simte capabil de orice după o sesiune de antrenament care nu a fost dusă până la punctul epuizării, iar pe parcursul efectuării sportului, mintea se concentrează pe mișcarea în sine și astfel mintea se poate relaxa.