La 31 martie 2023, acționarii Hidroelectrica au aprobat prin Hotărârea AGEA nr. 3 declanșarea admiterii la tranzacționare (“Listarea”) a acțiunilor emise de S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. pe Bursa de Valori București, ca urmare a unei oferte publice secundare care include acțiuni ale S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. reprezentând până la 19,94% din totalul acțiunilor emise de companie, realizată de Fondul Proprietatea S.A., conform unui comunicat postat pe site-ul Companiei.
Când se listează Hidroelectrica?
Se presupune că Hidroelectrica ar putea fi listată în mijlocul lunii iunie, conform informațiilor publicate de Ziarul Financiar care citează diverse surse apropiate tranzacției.
De ce este necesar să am un cont deschis la un broker autorizat înainte de ofertă?
Achiziția de acțiuni în cadrul IPO Hidroelectrica va putea fi realizată doar prin intermediul unui broker autorizat. Un broker autorizat va oferi clienților posibilitatea să subscrie în cadrul Ofertei Publice. Este recomandat să aveți contul deschis în avans pentru a putea fi informați despre data de începere a ofertei. Există, de asemenea, situații în care se oferă un anumit discount de preț celor care subscriu în prima/primele zile ale ofertei, sau chiar o alocare garantată pentru un anumit număr de acțiuni. Deschideți cont aici.
Cum pot achiziționa acțiuni la Hidroelectrica?
Cel mai simplu mod de a cumpăra este prin intermediul contului de tranzacționare online oferit de broker autorizat. Trebuie doar să aveți contul deschis și să fie alimentat cu numerar. Recomandarea noastră este să vă deschideți contul din timp pentru a evita aglomerația din perioada ofertei.
Care este procesul de subscriere la o ofertă publică?
În varianta cea mai simplă puteți plasa ordinul direct prin platforma de tranzacționare a broker autorizat, la care veți avea acces de îndată ce v-ați deschis contul. Instrucțiunile tehnice privind subscrierea vor fi descrise în cadrul materialelor informative pe care broker autorizat le va publica în timpul ofertei. Ca alternativă, veți putea subscrie și prin alte canale (telefon sau email), dacă aveți cont de tranzacționare deschis.
Cum pot afla când începe oferta?
Veți fi informat prin intermediul buletinelor informative despre începerea ofertei publice. Calendarul de desfășurare al IPO-ului va fi notat în prospect. De asemenea puteti urmarii aici sau pe canalul de youtube stirile despre listarea Hidroelectrica.
Ce este un prospect și cum pot să-l accesez?
Prospectul este un document care prezintă compania Hidroelectrica, rezultatele financiare anterioare, proiecțiile, condițiile ofertei și alte elemente. Prospectul va fi disponibil public de îndată ce este aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar un broker autorizat vă va ghida să-l accesați online.
Care va fi prețul la care subscriu acțiuni ?
Acesta va fi specificat în prospect și în buletinul informativ pe care broker autorizat îl va trimite clienților în prima zi de după publicarea prospectului. În mod obișnuit, investitorii de retail subscriu la un preț fix stabilit în cadrul Prospectului.
Care va fi prețul la care cumpăr acțiuni ?
Ca regulă generală, prețul final este determinat de către investitorii instituționali în cadrul procesului de book building și va fi mai mic (cel mult egal) decât prețul de subscriere.
Care e diferența dintre subscriere și cumpărare ?
Subscrierea reprezintă plasarea unui ordin de cumpărare la prețul fix stabilit prin Prospect, iar cumpărarea înseamnă tranzacția efectivă prin care se dobândesc acțiunile subscrise în cadrul ofertei. Prețul de cumpărare (care este cel efectiv plătit) poate fi cel mult egal cu prețul de subscriere, dacă nu are loc ajustarea, sau mai mic decât prețul de subscriere în funcție de ajustarea descrisă mai sus. De asemenea și cantitatea subscrisă poate fi ajustată (în jos) prin procesul de alocare, descris mai jos.
Ce este procesul de alocare ?
În cazul în care cererea depășește oferta, subscrierile vor fi ajustate proporțional astfel încât cererea să fie egală cu oferta. În cadrul procesului de alocare, cantitățile subscrise de către fiecare investitor sunt ajustate cu gradul de alocare.
Ce este gradul de (supra)subscriere și gradul de alocare?
Raportul dintre totalitatea subscrierilor (cererea) și acțiunile disponibile investitorilor (oferta) este gradul de subscriere. De exemplu, dacă se subscriu 5.000.000 de acțiuni și sunt disponibile pentru investitorii de retail 2.000.000 de acțiuni, avem un grad de subscriere de 2,5x și un grad de suprasubscriere de 1,5x (150%). În sens invers, raportul dintre oferta (2.000.000 de acțiuni) și cererea cumulată (5.000.000 de acțiuni), adică 0.4 (sau 40%) este gradul de alocare. Cu alte cuvinte, dacă un investitor subscrie 10.000 de acțiuni pe transa investitorilor de retail, iar oferta este subscrisă de 2,5 ori, atunci gradul de alocare va fi 40%, deci investitorul va primi doar 4000 de acțiuni în cadrul procesului de alocare și efectiv va cumpăra 4000 de acțiuni, chiar dacă a subscris 10.000 de acțiuni.
Care este suma minimă pe care o pot subscrie ?
În mod obișnuit, în cadrul prospectului se impune o subscriere minimă, dar analizând istoria altor IPO-uri putem spune că aceasta este accesibilă, de ordinul sutelor de lei, eventual câteva mii de lei. Nu am întâlnit IPO-uri derulate la BVB, în ultimii 5 ani, unde subscrierea minimă pe tranșa investitorilor de retail să depășească 10.000 lei.