Cum faci bani din fotografie?

Probabil ați citit și voi alte o sută de mii de articole despre cum se pot face bani cu ajutorul fotografiilor, toți repetând aceeași placă cum că faci niște poze, le pui pe niște site-uri speciale la vânzare și curg veniturile pasive de mama-mama. Din păcate metoda respectivă funcționează doar la nivel teoretic și probabil vor exista întotdeauna câteva excepții care să demonstreze că uite că se poate, dar alea sunt excepții și sunt șanse foarte mici ca tu să fii o astfel de excepție. Și atunci vei pierde timp și bani și rezultatele vor fi zero sau aproape zero.

Așa că azi m-am gândit să-ți prezint cam care sunt pașii pe care i-aș face eu dacă aș vrea să fac bani din fotografie și din arta fotografică.

Primul pas: am talent?

Primul lucru la care m-aș opri în ideea mea de a face bani cu ajutorul fotografiei ar fi să mă întreb dacă am măcar skill-uri de bază sau am vreun pic de talent din domeniul artelor, desigur sunt de părere că orice se poate învăța dar dacă nu ești pasionat de artă în general s-ar putea să îți fie mai greu. Spre exemplu mintea mea funcționează foarte bine pe chestii logice, de aceea m-am și făcut programator și e mai puțin interesată de muzică, pictură, fotografie, etc. Chiar și învățarea unei limbi străine sau a unei poezii a fost de multe ori o provocare pentru mine.

Pasul doi: aparatura

Chiar dacă ești pasionat și ai talent, nu cred că se poate face bani serioși cu un simplu telefon, ai nevoie de un aparat măcar mirrorless dacă nu DSLR, ai nevoie de un computer, câteva softuri de prelucrare grafică și de ceva cunoștințe pentru a face asta. Așa că primele investiții pe care le-aș face ar fi să fac un curs de fotografie ca să învăț de la niște profesioniști și în cunoștințele necesare prelucrării grafice. Cunoștințe care s-ar putea să îți aducă chiar ele mici venituri la început de drum.

Pasul trei: fotografia de nuntă

Da, știu că toți fotografi se feresc de titulatura asta, toți sunt artiști și vor să facă doar artă dar din fericire pentru tine, care ești la început de drum și vrei să faci bani, nu-ți pasă de astfel de titulaturi și piața e imensă. Aș putea spune că sunt mult mai puține firme noi pe piața din România cărora eu sau alte 1000 de agenții concurente cu a mea să le facă un site web decât nunți într-un an. Deci există nunți, există cerere pentru fotografi, există și concurență ca în orice domeniu în care se fac bani.

Să zicem că ești din Iași, deci ești interesat să ajungi un fotograf de nuntă bun din Iași, pentru asta o iei pas cu pas și cu siguranță vei ajunge în top. De obicei fiind o afacere care necesită să fii prezent la locul unde are acțiunea, presupun că nu vrei să îți cari toată aparatura în afara județului în care locuiești.

Iarăși chiar dacă m-am referit la fotografia de nuntă nu înseamnă că nu includ în ideea mea și alte evenimente importante din viața omului cum ar fi botezul, majoratul, evenimente corporate și așa mai departe.

Pasul patru: studio foto

După ce începi să faci primii bani din fotografia de nuntă, aș zice că următorul pas pe care l-ai putea face ar fi să cauți o locație și să deschizi un studio foto. Aici poți amenaja studioul pentru diferite tematici pe parcursul anului, gen Halloween, Crăciun, Paște, fotografie de produs, pentru că așa ai acoperi și timpul din cursul săptămânii cu ceva care să aducă bani, pentru că evenimentele despre care am vorbit mai sus au loc de cele mai multe ori în timpul weekend-ului.

Apropo de evenimentele din timpul weekend-ului, asta îți oferă un avantaj dacă ești la început de drum, pentru că asta înseamnă o aglomerare a evenimentelor la final de săptămână și atunci probabil ceilalți fotografi sunt deja ocupați și e loc pe piața și pentru tine.

În concluzie

Dacă ar fi să fac bani din fotografie aș gândi-o ca o afacere locală cu posibilitatea de extindere. Aș investi în primul rând în aparatură și cunoștințele necesare, mi-aș face un portofoliu și aș încerca să devin cât mai cunoscut și apoi poate m-aș orienta și spre site-urile de vânzare de fotografii ca un bonus la activitățile mele principale.