In primul rand vreau sa va vorbesc despre motivul meu principal pentru care am ales sa investesc la bursa, ceea ce m-a determinat sa fac acest pas inca de acum 2-3 ani si cum am ajuns in cele din urma sa redirectez o parte din sumele de bani destinate investitiilor catre bursa.
Uni dintre voi probabil stiti ca am o firma de aproximativ 18 ani pe piata, cumva de-a lungul timpului o mare parte din bani au mers in investitii care tineau de dezvoltarea firmei, uneori am reusit sa fac chestii foarte faine dar s-a intamplat si ca lucrurile sa mearga prost si sa pierd bani. In urma cu vreo doi ani, cand lucrurile au mers prost cu un astfel de proiect incare investisem atat bani cat si multa energie pozitiva, mi-am dat seama ca investitia in propria firma e uneori la fel de riscanta (poate chiar mai riscanta) decat investitia in actiunile unei companii listate la bursa. Aceast esec cumulat cu faptul ca voiam sa cresc firma pana la 10 angajati si nu am reusit m-a facut sa ma gandesc ca poate, chiar daca nu am renuntat la visul meu, ar fi bine sa ma foloses doar de resursa de bani si a ii lasa pe altii, poate mai destepti ca mine sa dezvolte o afacere si eu sa ma multumesc doar cu banii obtinuti din profit (adica dividende).
Primul motiv pentru a investii la bursa, obtinerea de dividende
Asta a fost primul motiv pentru care am ales sa intru pe piata bursiera, faptul ca daca firma respectiva o duce bine pot la final de an sa am parte si eu de o mica mica parte din acest profit. Acesta fiind motivul meu principal, aproape ca nici nu m-am uitat la firmele care nu platesc dividende in primele mele zile pe bursa.
Al doilea motiv, randamentele ridicate
Un randament de 5-10% pe an e cu mult peste dobanda pe care o poti obtine de la banca. Exista bineinteles niste riscuri, exista bineinteles niste alegeri pe care e bine sa le faci stiind profill tau de rezistenta la risc si cat de usor te lasi influentat de anumite evenimente de pe piata bursiera. Pe scurt existau si variante cu riscuri mai mici dar nu satisfacatoare pentru mine.
3. Lichiditatea actiunilor
Desi la inceput nu prea intelesesem prea bine despre ce e vorba, pe parcursul primelor zile am inteles si ce inseamna lichiditatea in contextul bursei, am inteles ca nu toate actiunile sunt la fel de lichide (adica pot fi transformate rapid in bani cash) dar ca in principiu daca oferi un pret bun de vanzare le poti vinde destul de repede in cazuri extreme in care ai nevoie de bani.
4. Potential de crestere pe termen lung
Pe termen lung, chiar daca au existat si perioade de recesiune, bursa a avut mereu un trend ascendent, iar asta a insemnat profit pentru investitorii care au cumparat actiuni. Este o investiie mult mai buna decat investitiile bancare si de cele mai multe ori randamentele au fost peste dobanda pe care a oferit-o banca pentru depozitele bancare.
5. Luarea proprilor decizii
Un alt motiv care se leaga de modul in care vad eu lucrurile si de personalitatea mea, este legat de faptul ca pot lua proprile decizii in pricinta actiunilor pe care doresc sa le am in portofoliu. Desi o data cu primii pasii mi-am dat seama ca rezistenta mea la risc nu e chiar asa de crescuta cum credeam eu, am inceput sa ma orientez si catre zona de ETF-uri, dar momentan nu am intrat pe zona respectiva, am in vedere sa fac asta in viitor pentru a mai scadea putin riscurile legate de decizile proaste pe care le-as putea lua in necunostinta de cauza. Toata treaba asta cu luarea decizilor vine din viata de antreprenor, unde sunt nevoit sa iau zi de zi decizii si cumva atunci cand esti nevoit sa iei decizii ai impresia ca ai controlul asupra lucrurilor, si atunci mi s-a parut normal ca si pe bursa sa decid eu care este portofoliul pe care vreau sa-l detin.
6. Este usor sa investesti la bursa
Acum niste ani de zile cand am mai fost tentat sa intru pe piata bursiera lucrurile stateau putin diferit de cum se prezinta ele astazi. Brokerii erau scumpi, nu faceai tranzactile online, sumele de bani de intrat erau foarte mari, cu alte cuvinte nu era pentru oricine. Cand a aparut platforma TradeVille mi-am dat seama ca e momentul in care se poate intra foarte usor pe bursa, mai era un prag de 10.000 de lei pentru a putea sa intrii dar in ultimii doi ani acesta a scazut treptat pana la 3000 de lei in prezent. Pe scurt, iti faci un user si o parola, semnezi un contract, faci un transfer bancar si cred eu ca in mai putin de 2-3 zile poti deja cumpara primele actiuni pe bursa.
7. Independenta financiara
L-am lasat la final, tocmai pentru ca nu e ceva ce se dobandeste usor. Independenta financiara e visul oricarui investitor doar ca ea se dobandeste avand un plan foarte bine pus la punct si o strategie pe mai multi ani care sa te duca acolo in punctul in care cheltuielile tale sunt mai mici decat veniturile pasive obtinute in urma investitiilor.