Sunt foarte des intrebat, cum reusesti sa faci bani cu blogul, foarte multi neintelegand ca nu blogul in sine face bani si veniturile unui blog fiind generate din reclama sau venituri colaterale.
In articolul de azi nu-mi propun sa dezbat toate metodele de a face bani cu blogul, probabil vor face subiectul unui articol separat pe tema aceasta, ci pur si simplu voi incerca sa detaliez cam care sunt primii pasi pe care ii poti face astfel incat blogul sa-ti genereze venituri sau avantaje conexe.
Probabil te intrebi de ce tot dau cu avantajele conexe si ce sunt aceste avantaje care pot fi cuantificate in bani desi nu sunt neaparat bani. Vorbeam de curand cu o prietena fix pe tema aceasta si imi spunea ca ea nu reuseste sa faca bani cu blogul ei, cerandu-mi sa o ajut, pentru ca parea ceva imposibil de realizat.
Uitandu-ma pe blogul ei mi-am dat seama ca ea face bani cu blogul (vorbim de avantaje conexe) dar ca nu constientizeaza acest lucru. In primul rand am vazut un articol in care prezenta un echipament de vreo 400-500 de lei. Am intrebat-o daca ala e un articol publicitar si mi-a raspuns ca nu a primit bani pentru asta, doar ca s-a ales cu produsul respectiv care ii e foarte util si pe care il foloseste zi de zi. I-am spus sa isi faca un fisier in care sa noteze acolo, echipamentul X – 400 de lei, bani pe care i-ar fi dat daca ar fi fost nevoita sa cumpere respectivul produs.
Al doilea pas pe care i-am zis sa-l faca a fost sa pastreze legatura cu cel care ii daruise respectivul echipament si sa obtina feedback daca a fost multumit de articol, daca are si alte produse pe care le-ar putea oferii sau de ce nu daca vrea pe langa acel articol sa ii dea si o suma modica de bani pentru afisarea unui banner in partea dreapta pe blog, suma pe care sa o factureze pe o perioada de 1 an de zile.
In felul acesta putem face trecerea destul de usor de la avanaje materiale sau de alt tip (invitatii la evenimente de exemplu) la avantaje financiare.
In principiu toata treaba asta cu bani din blog, banii din vlog, bani din productia de orice fel de continut este un business care are ca sursa principala de venit publicitatea. Si pentru ca vorbim de publicitate vorbim de fapt de o comunitate pe care reusesti sa o aduni in jurul proiectului tau, un public tinta de care firmele ar putea fi interesate sa le duca prin intermediul tau mesaje publicitare.
De asemenea atunci cand gandesti un proiect din care vrei sa faci bani e bine sa il integrezi si in alte platforme social media, desi blogul este in opinia mea cel mai important dintre ele, pentru ca celelalte nu-mi apartin. Contul de YouTube poate fi oricand sters din motiva la cere poate nici nu te-ai gandit, la fel au fost cazuri de persoane care s-au trezit cu contul de Instagram, TikTok sau Facebook blocat. Uneori motivele au fost stupide sau doar o intrpretare proasta a unor date de catre un algoritm care a decis in mod eronat inchiderea contului.
O alta sursa de venit la care puteti apela pe langa publicitate sunt abonamentele pentru continut. YouTube face de cateva luni asta cu succes insa pe bloguri cam toate tentativele pe care le-am vazut pentru o astfel de monetizare au esuat lamentabil. Poate pe un continut nisat exista posibilitatea de a monetiza si astfel, nu stiu sa va spun, mie mi se pare ceva destul de greu de realizat mai ales cand foarte multi au impresia ca e gratis in alta parte.
Publicitatea pe un blog sau char si pe un canal de youtube poate lua multe forme. bannere pentru anumiti clienti, bannere (in partea laterala, la inceputul, in interiorul sau la finalul articolelor, in partea de sus a siteului sau in partea de jos, bannere mai intruzice care apar sub forma unui pop-up deasupra continutulu, etc) care recomanda o anumita firma sau recomanda produse prin afiliere, articole platite sau articole cu linkuri de afiliere. Pentru YouToube se poate face plasare de produs in interiorul clipului, prezentare de produs sau pur si simplu o reclama video adaugat in interiorul clipului video, vorbesc de metode separate de platforma de monetizare a celor de la Google prin care plaseaza ei anunturi text si bannere sau reclame video.
Primii pasi pe care sa-i faci in obtinerea de bani si alte beneficii din blog
- Ofera continut de calitate
- Creaza-ti un public oricat de mic care e interest de subiectele pe care le tratezi
- Identifica potentialii clienti pentru acel mic public si propune-le orice fel de colaborare
- Cauta in permanenta noi colaborari si parteneriate.
Pe viitor probabil voi detalia si alte surse de venituri din blog, sunt peste 20 din cate stiu eu, nu toate sunt potrivite sau se preteaza oricarui tip de blog dar cred eu ca ideea e sa faceti pasi mici la inceput si sa intelege-ti cum funtioneaza lucrurile astfel incat sa puteti dezolta o data cu blogul si alte surse de venituri adiacente lui.