10 fraze cheie care trebuie sa-ti dea un semnal de alarma

Din experienta mea am zis sa fac o lista cu 10 fraze cheie care e bine sa iti ridice serioase semne de intrebare cand e vorba de cineva care iti propune o investitie. O sa le iau pe fiecare si sa le detaliez in parte, dar tine minte ca multe dintre ele sunt facute sa te atraga intr-o investitiie in care sansele sa pierzi bani sau sa fi excrocat sunt foarte mari.

“Profit garantat într-un timp scurt”

Nimeni pe lumea asta nu poate garanta nimic, cel mai bine cand cineva iti spune ca e un profit sau castig garantat trebuie sa vezi cum poate garanta el profitul respectiv. Eu le cer sa puna drept garantie aur sau imobiliare si le cam inchid rapid gura.

“Investiție fără risc”

La fel, nu exista in lumea asta investitie fara risc, doar ca unele au un risc mai mic si altele un risc mai mare. Cum am mai spus-o si in alte randuri, eu cand aud asta cu “nu exista nici un risc” simt ca sunt pur si simplu luat la misto.

“Dobândă fixă lunară de 20-30%”

Procentul variaza dar daca il umultesti cu 12 luni deja o sa iti dai seama e ca mult peste limitele de a fi posibil. Ganditi-va ca un 20% pe luna inseamna ca ti-ai dublat banii in 5 luni de zile si apoi daca ii reinvestesti dupa inca 5 luni i-ai dublat iar. Cu alte cuvinte daca ai bagat 100 de lei ai 200 de lei dupa 5 luni si 400 de lei dupa 10 luni. E mai mult decar ireal si e o prostie sa crezi ca poti avea parte de asemenea castiguri fara sa faci nimic.

“Înregistrează-te și vei câștiga bani în timp ce dormi”

Da, cand ai anumite active ele produc venituri pasive poti castiga bani si in timp ce dormi, dar vorbim de venituri mici asemanatoare cu dobanda bancara sau poate ceva mai sus in cazul unor investitii mai riscante, din nou, castiguri mari insemna si risc mare de a pierde tot.

“Din banii investiți, vei câștiga sume uriașe rapid”

Asta viseaza oricine, sa castige bani multi si rapid cu sume mici. Pana acum nu am vazut pe nimeni sa fi reusit sa faca asta, iar daca o sa vad pe cineva probabil o sa fie singura exceptie de la regula. Ca sa faci bani multi trebuie sa si investesti sume de bani mari dar trebuie sa si ai cunostinte solide despre bani, investitii, managemenul banilor si nu numai.

“Fără experiență necesară pentru a obține profit”

Fara experienta esti victima sigura in gura lupilor care vor sa faca profit de pe urma ta. Profitul se va duce la ei si nu la tine, orice agent imobiliar poate profita de lipsa ta de exeperienta ca sa iti ia mai multi bani decat face sau sa iti vanda ceva care se vindea foarte greu din cauza unor probleme care nu se vad rapid de catre cineva neexperimentat. Este doar un exemplu, dar in alte zona lipsa de experienta te poate costa economiile de o viata si am stat cu oameni care au pierdut tot ce au economisit in doar cateva luni.

“Nu pierde această oportunitate unică în viață”

Exista o vorba in popor. Cand o usa se inchide altele se vor deschide. In contextul investitilor pot sa iti garantez ca vor exista tot timpul alte oportunitati. Asta o spun cei care vor sa te pacaleasca sa crezi ca ratezi o oportunitate si in loc sa stai sa analizezi situatia sau sa mai intrebi pe altii ce parere au despre o anumita investitie.

“Toată lumea câștigă în acest sistem”

O alta fraza care trebuie sa-ti ridice semne de intrebare. Daca toata lumea castiga si e ceva simplu pentru “toata lumea” de ce mai sta umanitatea sa munceasca si nu se baga toti sa castige forever.

“Investiția noastră este protejată împotriva pierderilor”

Alta minciuna spusa de cei care vor sa te atraga in cine stie ce investitie dubioasa in care totul este garantat si nu ai cum sa pierzi bani… stiti cum se termina povestea asta…. cine ar fi stiut ca se da legea x, ca incepe nu stiu ce razboi ca se invarte luna de pe cer si uite ca a picat… ca sistemul era solid si nu avea cum sa pice dar neorocitul ala de …. e de vina (aici poate sa fie guvern, ceo care fuge cu bani, legii, etc)

“Parteneriat cu companii de top, profit asigurat”

Faptul ca are un partener azi nu inseamna ca maine il mai are, la fel de bine parteneriatele astea de cele mai multe ori e ca sa isi vanda produsele si unii si altii la aceasi masa de oameni si nu ca sa faci tu profit. De cele ma multe ori am vazut insa astfel de parteneriate doar pe siteul celui care dadea teapa si nu erau reale. E ca si cum as zice eu aici ca Fabrica De Bani are parteneriat cu … puneti voi aici ce companie dint S&P 500 aici … de parca vreuna dintre ele m-ar baga pe mine in seama.