Află ce se va întâmpla în viitor cu tehnologiile mobile, cum vor arăta terminalele portabile și multe alte date interesante. Informații și statistici utile.
La începutul anul 2021, peste 48,46% din populația la nivel global dispune de un terminal mobil inteligent (3,80 miliarde de utilizatori). Procentul celor care dețin un telefon mobil la nivel mondial este de 62,24% (4, 88 miliarde de persoane). Tehnologia mobilă a evoluat de-a lungul timpului, astfel că astăzi puține sunt lucrurile pe care nu le poți face pe un dispozitiv mobil.
De la controlul aparatelor din locuință și până la accesarea jocurilor de pacanele 777, telefonul mobil s-a transformat într-o platformă portabilă de divertisment. Mai mult decât atât, prin intermediul acestor dispozitive, utilizatorii pot chiar să lucreze de acasă, fie că este vorba de folosirea ca sursă de hotspot, fie că este utilizat pentru a realiza alte diverse activități.
De aceea, segmentul terminalelor mobile și tehnologiile aferente constituie unul dintre subiectele fierbinți ale zilei. Iar printre întrebările la care mulți oameni așteaptă răspuns se numără și cele legate de modul în care vor arăta aceste telefoane, precum și de felul în care se vor implementa noile tehnologii mobile de comunicare.
De la 0G la 5G – care este următorul pas?
În anii ’70 a fost lansată prima tehnologie de standard “0G” – aparatele din această generație erau dotate cu sisteme speciale de tip MTS, AMTS și IMTS, dar și cu funcția “push to talk” (PTT). Nu erau portabile, ci erau montate pe diverse autovehicule, în general, camioane de mare tonaj și de transport mărfuri. Tehnologia “0.5G”a adus o serie de îmbunătățiri vechii generații, așa cum erau funcțiile ARP (telefon de mașină) și un nou sistem de comunicare – HCTMS.
Tehnologia “1G” reprezintă momentul apariției telefoanelor wireless (anii ’80), fiind urmată de cea “2G” – GSM – în care este prezentă și funcția SMS. Următorul pas este reprezentat de varianta “2.5 G”, ale căror terminale ofereau funcții standard de email și căutare pe internet. Această generație este definită de tehnologie GPRS. Imediat a apărut și versiunea “2.75 G”, cu dispozitive dotate cu caracteristici EDGE (care reprezenta o îmbunătățire clară pentru terminalele GSM).
3G vine cu noutăți care sunt gata să schimbe conceptul de tehnologie mobilă, terminalele beneficiind de caracteristici UMTS și fiind dotate cu funcții care le permit o accesare mai simplă a internetului mobil. Următoarele tehnologii (3.5 G și 3.75 G) pregătesc terenul pentru implementarea tehnologiei 4G și le oferă utilizatorilor caracteristici HSDPA și HSUPA. Tehnologia “4G” vine cu noi opțiuni care le permite utilizatorilor să acceseze instant conținut audio/video, servicii de streaming live, variante mobile de online casino și alte platforme avansate, multimedia și multe altele.
Tehnologia “5G” își propune să spargă barierele de comunicare la distanță prin îmbunătățirea semnificativă a calității transmisiunilor audio/video, creșterea capacității de expediere a datelor pe mobile și integrarea conceptului VR pe terminalele portabile. Va fi posibilă interconectarea dispozitivelor de acasă cu telefonul mobil prin tehnologia IoT și creșterea calității serviciilor. De asemenea, începând cu acest moment va fi posibilă apariția primelor dispozitive AR (realitate augmentative) mobile.
Terminalele mobile ale viitorului
Dispozitive cu afișaj holografic (Holoflex este un concept deja lansat pe piață), cu un cadru care permite îndoirea completă și ajustarea formei (așa cum a fost prototipul The Morph al companiei Nokia) și care sunt prietenoase cu mediul înconjurător (Koycera a prezentat un astfel de telefon în 2016, acesta având o baterie solară) – acesta pare a fi tendința viitorului în materie de terminale portabile.
Se discută și despre utilizarea energiei umane pentru alimentarea telefonului mobil, ceea ce înseamnă că acesta nu se va descărca atât de rapid (prototipul Mechanical Mobile). Numai că lucrurile nu se opresc aici, pentru că posibilitățile sunt vaste – telefoane care vor fi controlate cu puterea minții, capabile să preia și să interpreteze instant semnalele electromagnetice ale creierului sau care se vor încărca wireless.
Mai mult decât atât, telefoanele vor fi dotate cu sisteme chatbot, care vor îmbunătăți nivelul de performanță al comunicării. În acest moment se preconizează o creștere de 24, 3% a valorii acestei piețe până în 2025, atunci când se va ajunge că acest segment să valoreze 1, 23 miliarde dolari. Tehnologia “5G” va permite obținerea unor timpi excepționali la transmiterea datelor pe mobil (de exemplu, un fil HD va putea fi descărcat în maxim 15 secunde).
Securitatea acestor dispozitive va fi îmbunătățită prin introducerea unor noi modalități de autentificare a posesorului. Trecerea de la autentificarea pe baza amprentelor biometrice (procedura standard) la cea care prevede autentificare pe baza biometriei comportamentale (voce, modul de scriere sau presiunea la apăsarea pe ecran) va duce la apariția unor noi tipuri de telefoane mobile. Și, având în vedere rapiditatea cu care se dezvoltă piața de telecomunicații, cu siguranță că tehnologia mobilă “5G” nu va fi ultima din serie.