Stii ce avere neta ai?

Si, mai ales, de ce este important sa faci un calcul al averii nete, sa intelegi ce bunuri sau active detii si, mai ales, care sunt datoriile pe care le ai de platit? Auzim mereu despre averea nu stiu carui milionar ca a crescut sau a scazut cu “x” milioane de dolari, dar nu ne intrebam niciodata: “Care este averea mea neta?”.

In primul rand vreau sa te informez ca am creat un calculator pentru averea neta care sa te ajute sa calculezi foarte usor care este averea ta neta, iar la final de articol te invit sa urmaresti si episodul de pe YouTube in care incerc sa-ti explic mai multe despre averea neta si de ce este un indicator important in estimarea sanatatii tale financiare.

Cum iti calculezi averea neta?

Pentru a calcula averea neta nu ai nevoie de cine stie ce instrumente financiare complexe, e indeajuns sa ai la indemana un pix si o foaie sau, si mai simplu, sa folosesti calculatorul de care spuneam mai sus. In principiu, trebuie sa te gandesti foarte bine la bunurile pe care le ai si sa incerci sa evaluezi cat mai corect valoarea acestora si, de asemenea, la ce datorii ai de achitat (catre banca, catre prieteni, catre alte institutii). Nu trebuie sa socotesti la virgula, dar e bine sa ai o imagine cat mai clara asupra bunurilor pe care le detii.

De exemplu, daca ai un apartament cu 2 camere si stii ca unul asemanator, dar aflat in centrul orasului, s-a vandut cu 70.000 de euro, nu inseamna ca si al tau valoreaza atat, mai repede vezi apartamentul vecinului tau pe care l-a cumparat in urma cu cateva luni la doar 50.000 de euro. Daca ar fi sa fii si mai drastic, ai putea considera ca vrei sa il vinzi repede si ca atunci l-ai da cu 40.000 de euro. Chiar daca nu ai achitat inca toate ratele lui la banca, pe acestea le vei socoti separat si le vei trece la datorii, datorii care se vor scadea din valoarea cumulata a tuturor bunurilor pe care le detii.

Nu iti bate capul ca masina e un pasiv si nu e un activ, e un bun pe care l-ai achizitionat si care poate avea inca o valoare destul de mare, daca e pusa la vanzare. La fel, daca ai un tablou sau un ceas foarte scump, nu considera ca l-ai luat cu 10.000 de euro acum 10 ani si acum valoarea lui sigur a crescut la 30.000 de euro, ca nu faci decat sa te pacalesti singur.

Odata ce le-ai pus pe foaie sau cu ajutorul instrumentului de mai sus, vei putea calcula usor averea ta neta si vei putea trage singur mai multe concluzii sau stabili anumite obiective pe termen scurt, mediu si lung.

De asemenea eu, personal, mi-am format un prost obicei sa intreb pe oricine vrea sa imi dea sfaturi in domeniul investitiilor despre averea lui neta. Fac asta in primul rand sa vad daca stie despre ce vorbesc si daca a calculat-o (cand nu ai 100 de case si mai stiu eu ce investitii, o poti calcula rapid si mental cu o aproximatie destul de buna). Iar in al doilea rand, fac asta pentru ca tind sa incerc sa nu mai vreau sfaturi de la oameni care au o avere neta mai mica decat a mea. Desigur, pot exista cazuri cand respectivul a mostenit un teren de 1 milion de euro si de fapt sa nu aiba habar despre bani si educatie financiara, dar mi-e greu sa cred ca cineva cu o avere neta mai mica ma poate invata foarte multe lucruri utile despre bani. In fond, lectii de viata poti lua si de la un cersetor, dar m-as mira ca un cersetor sa-mi explice de ce se uita la EBITDA si alti indicatori pe bursa si de ce crede el ca un anumit activ ar putea sa creasca.

Cum folosesti calculatorul de avere neta?