Multi romani se intreaba cand va avea loc aderarea Romaniei la zona euro. Nu este o noutate ca tot mai multi se intereseaza constant cu privire la curs valutar BNR, in special la evolutia monedei euro, mai ales ca un procent semnificativ dintre romani au deschise credite in aceasta valuta la bancile romanesti.
De multa vreme, se discuta despre adoptarea monedei euro in Romania, iar mai multi oficiali au facut declaratii pe marginea acestui subiect. In raport cu moneda romaneasca – leul – euro capata tot mai mult avant si inregistreaza valori ridicate. De exemplu, in 2021, euro a depasit pragul psihologic de 4,9 lei, iar analistii economici iau in calcul posibilitatea ca moneda sa depaseasca pragul de 5 lei in 2022.
Cand ar putea fi adoptat euro in Romania?
In momentul de fata, nu se poate oferi o data exacta cu privire la aderarea Romaniei la zona euro. Totusi, estimarile si declaratiile oficialilor par sa indice anul 2029 ca an cu potential ridicat pentru realizarea acestui obiectiv. Pentru a adera la moneda unica europeana, o tara trebuie sa indeplineasca o serie de criterii privitoare la stabilitatea preturilor si a cursului de schimb, soliditatea finantelor si convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung.
Deocamdata, Romania nu indeplineste aceste criterii aferente aderarii la moneda euro. Urmatorul termen la care Romania ar putea adera la zona euro este deci anul 2029. Primul termen a fost in 2014, cand euro trebuia sa devina moneda oficiala si in Romania. Cu toate acestea, termenul a fost decalat de cateva ori.
Romania nu indeplineste criteriile de aderare la zona euro
Asa cum s-a mentionat anterior, Romania trebuie sa atinga cele patru criterii economice pentru a putea sa adere la zona euro, iar la aceasta serie de conditii se adauga si o analiza a compatibilitatii legislatiei nationale cu normele uniunii economice si monetare. Criteriile de convergenta sunt cunoscute si sub denumirea de “criteriile de la Maastricht”, fiind incluse in TFUE (Tratatul privind functionarea Uniunii Europene).
Aderarea Romaniei la zona euro este impiedicata de neindeplinirea celor patru criterii. An de an, in Romania se inregistreaza un deficit comercial mare, ceea ce face imposibila adoptarea euro ca moneda oficiala. Desi a existat dorinta reala de aderare, termenele nu au reusit sa fie respectate pana acum. Un procent mare din populatia Romaniei cauta frecvent pe internet “curs valutar euro si dolar”, ceea ce semnaleaza interesul crescut al romanilor vizavi de aceste valute, in special pentru euro.
Exista si ipoteze conform carora aderarea la euro ar putea aduce anumite probleme, insa moneda euro aduce o serie generoasa de avantaje, iar tarile care au facut deja acest pas nu au intampinat tulburari care ar putea fi puse pe baza acestei tranzitii.
Care ar putea fi avantajele aderarii la zona euro?
Atunci cand Romania va adera in cele din urma la zona euro, se va putea spune ca eforturile de integrare europeana sunt complete. Desi termenul a fost amanat de mai multe ori si conditiile de aderare nu sunt inca indeplinite, este important sa fie cunoscute principalele beneficii pe care le ofera moneda euro, Curbnr.ro sintetizand aceste avantaje in randurile urmatoare.
In prima faza, se pot mentiona stabilitatea preturilor si posibilitatea de a face mai usor o comparatie intre tari cand vine vorba despre preturile practicate. Facilitand aceasta comparatie, va creste in mod automat concurenta intre intreprinderi. Stabilitatea economica este probabil cel mai important avantaj, intrucat se diminueaza incertitudinile atat in ceea ce priveste investitiile, cat si planurile de viitor stabilite de guvern. De altfel, adoptarea euro inseamna o facilitare a comertului in zona euro.
Adoptarea euro inseamna eliminarea conversiei valutare, ceea ce promoveaza schimburile comerciale cu celelalte tari din zona euro. Prin prisma stabilitatii economice, companiile sunt mai atrase sa investeasca in tari care folosesc euro, multi dintre acestia preferand mai degraba sa stea departe de investitiile in tarile care au moneda proprie ale carei fluctuatii periodice sunt majore.
Un alt avantaj pe care il poate atrage aderarea la zona euro este cresterea numarului de turisti straini. O mare parte dintre ei aleg sa calatoreasca in tari unde nu trebuie sa isi faca prea multe griji cu privire la conversiile valutare, iar tarile care folosesc deja euro sunt deseori o idee buna.
Cati romani isi doresc trecerea la moneda euro?
Un sondaj realizat in 2021 a aratat ca 75% dintre romani isi doresc trecerea la moneda euro. Pe langa stabilitatea preturilor si facilitarea comertului in zona euro, adoptarea euro inseamna cresterea influentei in economia mondiala si un simbol al identitatii europene, printre altele. O mare parte dintre romani sunt interesati de cursul valutar al euro, despre care analistii economici cred ca poate depasi pragul psihologic de 5 lei anul acesta. Dupa euro si dolar, multi dintre romani par sa fie interesati cu privire curs lira sterlina, moneda oficiala a Regatului Unit.
In alta ordine de idei, estimarile arata ca anul 2029 ar putea sa marcheze momentul in care Romania trece la euro. Pana atunci, este nevoie de indeplinirea tuturor criteriilor necesare pentru aderarea la zona euro, aspect la care Romania mai are de lucrat.