Un plan de economii atent gestionat previne acumularea de noi datorii atunci cand se face o achizitie importanta sau cand se trece printr-o perioada mai grea si cheltuielile aproape depasesc veniturile lunare. De la un an la altul pot aparea noi oportunitati de economisire: dobanzii anuale la diverse produse de economisire, fonduri de investitii incep sa aiba randament bun, etc. Totusi, toate acestea presupun si o buna informare.
5 surse de inspiratie pentru a face economii
Site-uri cu stiri economice
Se poate face o lista cu cateva site-uri de incredere unde profesionistii dau sfaturi care duc la cresterea veniturilor lunare. Finzoom, de exemplu, are atat un comparator de oferte, cat si articole utile. Majoritatea site-urilor de stiri generale precum Adevarul, Mediafax, Capital etc. au sectiuni dedicate articolelor despre bani, economii, diverse produse bancare. Aceste surse prezinta noutatile de pe piata, trenduri care pot conduce la viitoare surse de venit (dobanzi mai mari, emitere de obligatiuni, s.a.) sau previziuni care pot trage un semnal de alarma cu privire la anumite riscuri (fluctuatie la dobanzile creditelor, inflatie, recesiune, etc.).
Platforme educationale gratuite
Scoala de bani este o platforma gratuita unde utilizatorii se pot inscrie la cursuri de educatie financiara. Money Bistro este un alt site dedicat educatiei financiare cu instrumente utile pentru gestionarea bugetului si articole informative. Se gasesc online si alte resurse asemanatoare acestor doua exemple. Ele prezinta informatii valabile pe o perioada mai lunga de timp, nu sunt stiri de moment.
Podcasturi
Podcasturile sunt un fel de emisiuni audio care pot fi urmarite pe Spotify, SoundCloud sau chiar pe site-urile creatorilor de podcasturi. De exemplu, bancile au podcasturi cu invitati speciali care dau sfaturi de economisire. ING are podcastul Curios lion, LibraBank are podcastul To the Moon and Bank, etc. Specialisti din domeniu prezinta informatii utile din experienta lor pe intelesul tuturor ascultatorilor.
Site-uri de business cu sfaturi pentru oamenii cu datorii
Marile companii au la randul lor articole cu sfaturi utile, axate pe domeniul lor de activitate. Astfel de resurse cu articole si calculoare gratuite, folositoare pentru oamenii cu datorii la KRUK, sunt cele doua site-uri ale companiei: ro.kruk.eu si e-kruk.ro. Publica articole despre economisire, gestionarea banilor, plata datoriilor, echilibru financiar, etc. pentru a-i ghida pe cei in nevoie catre educatie si independenta financiara.
Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube
Firmele de recuperare creante comunica pe Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube. Fiecare canal de comunicare are specificul sau. De exemplu, pe Linkedin se gasesc informatii de business adresate in special audientei corporate, iar pe Facebook si YouTube se gasesc informatii utile pentru un stil de viata mai bun, o mai buna gestionare a resurselor, etc. Informatiile profesionale ajuta la evolutia in cariera: prezinta oportunitati de cariera, sfaturi pentru a avansa pe noi pozitii, etc. Informatiile care nu sunt neaparat legate de partea profesionala conduc la bunastarea financiara.
Se poate face o lista cu toate aceste surse bune de a invata despre gestionarea banilor, iar lista poate fi accesata la anumite intervale de timp: o data pe saptamana, o data pe luna, etc.