Cum fac brokerii bani?

Astăzi vreau să vă vorbesc despre două surse de venit pentru un broker – comisioanele pentru tranzacție și comisioanele pentru fluxul de ordine. Schema de operațiuni a unui broker are un impact direct asupra succesului investițiilor clienților săi.

Un broker este un intermediar între un investitor și o bursă de valori. Ca orice organizație comercială, un broker primește o remunerație în schimbul serviciilor sale. Cu toate acestea, aceste venituri pot ajunge la el prin diferite canale – sub formă de comision pentru efectuarea unei tranzacții sau sub formă de plată pentru fluxul de ordine.

Comisionul de servicii

Brokerii de acțiuni tradiționali percep un comision pentru fiecare tranzacție. Investitorul plasează un ordin de a cumpăra sau de a vinde acțiuni, iar brokerul său înaintează ordinul către bursă. Bursa percepe un comision de la broker pentru executarea ordinului, care la rândul lui este plătit de către client conform planului tarifar. Acesta poate fi un comision fix per tranzacție și/sau un procent din valoarea tranzacției. Comisioanele percepute pot fi consultate în rapoartele de brokeraj sau în contul personal al unui investitor. Freedom Finance Europe utilizează cu precădere acest model.

Anumiți brokeri online nu percep comision sau percep o plată în tokeni per tranzacție – de exemplu, 1 euro. Acest mod de operare nu presupune însă că aceștia lucrează în pierdere. Acești brokeri fac bani prin externalizarea executării ordinelor clienților lor către intermediari – formatori de piață – și primesc o plată pentru fluxul de ordine (PFOF) de la aceștia. În acest caz, ordinul clientului nu este executat la prețul de schimb, ci pe cheltuiala formatorului de piață. Astfel, clientul plătește indirect tranzacția prin cumpărarea acțiunilor la un preț mai ridicat. Numeroși brokeri americani și europeni, inclusiv Robinhood, operează după modelul PFOF.

Cine sunt formatorii de piață? (Market maker)

Formatorii de piață sunt firme mari, care acționează în calitate de cumpărători și vânzători la bursă. De fapt, ei sunt cei care creează piața – fără un formator de piață, un investitor ar trebui să aștepte un timp foarte îndelungat pentru ca o contraofertă să apară drept răspuns la ordinul său și pentru ca ordinul plasat de el să fie executat. Pe lângă utilizarea arbitrajului clasic (diferențele de preț pentru același activ la niveluri diferite de tranzacționare), strategiile formatorilor de piață pot include așa-numitul arbitraj statistic, care implică posibilitatea utilizării de prețuri diferite pentru titlurile de valoare corelate. Pentru a realiza acest lucru, formatorul de piață cumpără un activ și în același timp vinde altul. Prețurile acestor active fluctuează unul față de celălalt pe termen lung, iar formatorul de piață înregistrează profituri din această diferență înregistrată.

Reglementări

Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA (SEC) solicită brokerilor să ofere clienților lor cea mai performantă valoare medie a ordinelor și prețurilor de cerere și să își publice politicile privind practicile PFOF. SEC a amendat Robinhood cu 65 de milioane USD pentru încălcarea acestei cerințe în decembrie 2020.

În iulie 2021, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) a publicat o declarație pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile asociate cu FPF. Comisioanele pentru fluxul de ordine sunt interzise în mai multe țări ale UE.

Este responsabilitatea fiecărui investitor să aleagă un broker în funcție de propriile preferințe si experiențe. Este esențial ca această alegere să se realizeze în urma unei analize documentate și a unei comparații atente a condițiilor de piață.