Top 7 sfaturi financiare, utile în zilele noastre

Se spune că, pentru banii tăi, ești singurul care trebuie să ia decizii, pentru că doar tu răspunzi 100% pentru rezultatele acelor hotărâri. Nimeni nu s-a născut însă înțelept, așadar poate să fie extrem de util să citim cât mai multe sfaturi legate de economie și management al banilor personali, astfel încât să avem perspectivele pentru decizii cât mai inspirate.

Într-o societate în plină dezvoltare, inclusiv în România, s-au consemnat în ultimele decenii numeroase momente tensionate în plan economic și financiar, cu impact asupra bunăstării populației.

Fie că a fost vorba despre probleme interne, fie că ne-au afectat probleme de politică externă într-o piață globală în care este normal să activăm, am reușit să trecem peste toate, cu mai multe sau cu mai puține „traume”, în funcție atât de deciziile pe care le-am luat pe moment, cât mai ales de cele adoptate anterior, cu precauție sau cu anumite doze de risc.

Este firesc să învățăm din greșeli, inclusiv în privința administrării finanțelor personale. Ideal este totuși ca erorile să fie cât mai mici, iar pentru a maximiza șansele unui astfel de scenariu este indicat să ne informăm corespunzător. Pe baza datelor colectate, analizăm și acționăm după cum credem că este mai bine.

Iată în acest articol 7 sfaturi despre bani, cu care cei mai mulți specialiști în economie vor fi de acord, dacă analizăm recomandările postate de aceștia de-a lungul timpului în mass-media și în social media:

1. Stabilește-ți un buget personal cât mai echilibrat și rațional

Managementul banilor proprii înseamnă matematică pură. Veniturile și cheltuielile ar trebui să fie mereu atent contorizate, fără excepție. Un buget personal echilibrat și rațional înseamnă să știi foarte bine câți bani primești într-o anumită perioadă (din salarii și alte venituri) și care vor fi plățile efectuate.

Este rezonabil să acorzi prioritate pentru cheltuielile absolut necesare pentru traiul de zi cu zi, de exemplu costurile recurente (chirie, rate, utilități), alimente, produse de igienă personală și curățenie plus alte nevoi iminente. Mai departe, ar trebui alocați bani pentru dorințe și distracție, cheltuieli neprevăzute, planuri de vacanță și economii.

În funcție de etapa din viață, poți să acționezi cu mai multă relaxare sau cu un plus de prudență, dacă de exemplu ești aproape de vârsta de pensionare și ai nevoie de bani pe care să te bazezi în viitorul apropiat.

2. Economisește constant și stabilește ținte pe termen mediu și lung

Trăiește clipa, dar asigură-te că va trebui să faci sacrificii extreme în cazul în care planurile tale nu merg mereu la modul ideal. Așadar, economisește cât mai mulți bani.

Aceste economii pot avea o țintă clară pe termen scurt și mediu (de exemplu cumpărarea unui anumit gadget sau a unui alt bun de folosință îndelungată pentru locuință), dar este foarte relevant să ai și un fond de rezervă pe termen lung, la care să contribui lună de lună, pe cât posibil.

3. Păstrează / investește banii în mod variat, în funcție de profilul de risc

Nu ține toate ouăle în același coș, spune o vorbă populară preluată și de specialiștii în economie și finanțe. De exemplu, mizează pe valute diferite, nu doar pe moneda națională. Astfel, vei avea mai multă protecție față de riscul valutar, mai ales în perioade de turbulențe pe piețele financiare.

Se consideră o idee bună să alegi diverse forme de păstrare a economiilor – de exemplu depozite bancare, conturi de economii, conturi curente – pentru acces facil și totuși randamente bune ale dobânzilor, astfel încât să se acopere o parte din inflația iminentă.

Atenție la diferența dintre economisire și investiție! În funcție de profilul de risc, se pot alege obligațiuni corporative, titluri de stat, acțiuni și alte instrumente tranzacționate pe piețele de capital. Toate acestea au asociat un grad de risc individual care trebuie evaluat constant. Totuși, se recomandă de obicei folosirea acestor instrumente într-un portofoliu creat pentru o perioadă de cel puțin 10 – 20 de ani.

4. Asigură-te că ai acces ușor la un fond de bani în caz de urgență

Uneori, pot exista evenimente neprevăzute în plan personal sau profesional. De asemenea, pot apărea situații nedorite în societate care ți-ar putea afecta accesul ușor la unele economii și investiții plasate pe termen mediu și lung.

Așadar, este bine să ai un fond de bani în caz de urgență, o mică parte cash și o altă parte în conturi curente (asociate unor carduri de debit).

5. Evită cheltuielile din impuls, amână cheltuielile care nu sunt necesare

Există mereu tentații în materie de cumpărături și chiar cu privire la serviciile de divertisment. Totuși, cheltuielile din impuls trebuie să fie evitate, pentru a nu afecta bugetul personal.

Când vrei să-ți satisfaci o dorință costisitoare care nu era în plan (poate fi vorba despre o piesă vestimentară specială, o bijuterie, o vacanță suplimentară sau un smartwatch), cel mai bine amână achiziția până când reușești să creezi, într-un interval de timp rezonabil, un fond separat cu suma necesară.

Bucuria va fi și mai mare când simți că ți-ai îndeplinit obiectivul în urma unui proces bine planificat, fără impact negativ asupra finanțelor proprii.

6. Utilizează instrumente financiare moderne din spațiul digital

Tehnologia digitală îți poate fi de ajutor! Există diverse aplicații de management financiar care te sprijină pentru a avea o viziune de ansamblu și pentru a gestiona mai bine toți banii pe care îi câștigi și cheltuiești în mod curent.

Chiar si simpla utilizare a aplicațiilor de mobile banking și mobile trading este în avantajul tău: toate operațiunile se fac simplu, iar datele rămân la îndemână, ușor de consultat și analizat în orice moment.

Managementul banilor prin tehnologia digitală este foarte important și la pariuri sportive sau jocuri de cazinou online, resurse de divertisment moderne în zilele noastre.

Astfel, procentul corect pe care îl poți aloca lunar cheltuielilor de distracție, în care pot fi incluse și jocurile de casino, este de 10-15%. Partea bună este că operatorii care acordă o atenție deosebită jocului responsabil pun la dispoziția clienților o serie de instrumente utile.

La NetBet (L1160651W000195 ONJN, 18+, Fii Responsabil) poți seta foarte ușor o limită cu privire la suma maximă pe care o poți depune lunar. Odată atinsă această limită, mai poți efectua o depunere doar după ce se încheie luna respectivă.

7. Evită împrumuturile toxice, folosește creditarea în mod isteț

A avea datorii nu este niciodată plăcut, însă poate să fie necesar în unele situații. În societatea modernă, dezvoltarea se bazează inclusiv pe creditare. Este foarte important ca, în plan personal, să acorzi atenție modului în care te împrumuți.

Evită creditarea toxică, așa cum este considerată folosirea neadecvată a cardurilor de credit cu dobânzi foarte mari. De asemenea, acordă mereu atenție situației din piața financiară, pentru a identifica cele mai avantajoase soluții, de exemplu pentru refinanțare a unor credite la dobânzi mai reduse.

Sursa foto: canva.com