In timp, diabetul si imunitatea scazuta pot impune inceperea unui tratament pentru parodontoza

Alaturi de cariile dentare, boala parodontala reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme stomatologice, atat la nivel global, cat si in Romania. Aceasta actiune se poate agrava in timp, lucru care poate fi prevenit doar prin urmarea unui tratament parodontoza.

In primul rand, trebuie inteles care sunt factorii declansatori ai afectiunii si cine sunt persoanele care prezinta cel mai mare risc sa o contacteze, potrivit specialistilor de la clinica stomatologica Dentalexcellence.ro.

Care sunt cauzele si factorii favorizanti?

Principala cauza este placa bacteriana, care se formeaza pe dinti in permanenta si poate fi tinuta sub control doar cu ajutorul unei igiene orale corespunzatoare. Daca nu este indepartata in mod regulat, ea se intareste si se depune sub gingie, transformandu-se in tartru. Apoi, daca nici aceasta acumulare dura de bacterii nu este indepartata, ajunge sa afecteze chiar tesuturile de sustinere a dintilor. In acest moment, se impune deja recurgerea la un tratament parodontoza.

Pe langa aceste cauze propriu-zise, exista si o serie de factori favorizanti, dintre care cei mai importanti sunt diabetul si imunitatea scazuta. Alti astfel de factori sunt fumatul, malpozitia dentara, cariile netratate sau existenta unor lucrari protetice vechi.

Cum evolueaza boala, daca nu este tratata?

Afectiunea are o evolutie progresiva, de lunga durata, iar simptomele sale sunt initial discrete, ceea ce o face mai greu de depistat si, prin urmare, provoaca intarzierea momentului in care se constientizeaza necesitatea unui tratament parodontoza.

Prima faza este gingivita, care se manifesta prin sangerare la periaj, culoare modificata, spre rosu-violaceu, a gingiilor inflamate, mancarime gingivala si respiratie cu miros neplacut. In aceasta faza, vindecarea se poate realiza prin tratament stomatologic si igiena corecta a pacientului.

Faza urmatoare este parodontita, o maladie severa si mai greu de tratat, din cauza ca afecteaza tesuturile mai profunde. Gingiile se retrag de pe dinti, radacinile devenind vizibile. Treptat, dintii devin mobili si apar asa-numitele pungi parodontale, spatii intre os si dinte, pline de bacterii. In final, se poate ajunge chiar si la pierderea dintilor.

Principalele metode de tratament parodontoza

Efortul de vindecare presupune mai multe etape, iar totul incepe, bineinteles, cu o consultatie initiala. Se realizeaza un examen clinic, bilant parodontal, radiografii si sunt evaluate tehnicile de igiena orala ale pacientilor.

Apoi, tratamentul initial cuprinde mai multe proceduri, dintre care amintim detartrajele repetate, dezinfectia mecanica si chimica a pungilor parodontale cu solutii active puternic antiseptice, precum si chiuretaje subgingivale insotite de administrarea de antibiotice atat pe cale generala, cat si prin aplicarea locala a unor solutii din acest tip de medicament.

In functie de rezultatele observate in urma unei reevaluari, se poate trece la o noua etapa. Este vorba, de aceasta data, despre tratament chirurgical, care consta in chiuretaj in camp inchis, gingivectomii sau utilizarea laserului.

Odata rezolvata problema, etapa finala consta in mentinerea starii de sanatate a dintilor, prin vizite periodice efectuate la cabinet pentru curatare profilactica. Acestea pot fi realizate la intervale de 3, 4 sau 6 luni.

Daca te confrunti cu aceasta problema, nu o lasa sa se agraveze! Incepe cat mai repede un tratament parodontoza, sub indrumarea unui stomatolog priceput!