Cei care detin o afacere trebuie sa dispuna de timp pe care sa il investeasca in dezvoltarea business-ului lor, dar si de fonduri suficiente. In cazul in care iti doresti sa intri in lumea afacerilor, insa nu vrei sa parcurgi tot procesul necesar pentru a infiinta o companie de la 0, atunci poti apela la o franciza.
Totusi, inainte sa faci o astfel de achizitie trebuie sa fii bine informat cu privire la costurile pe care le implica. Exista diverse avantaje atunci cand alegi sa cumperi o franciza, insa este necesar dinainte sa incepi tot acest demers sa iei in calcul si dezavantajele.
Ce este o franciza?
Franciza reprezinta un model de business pus in vanzare de catre un francizor. Aceasta este cumparata de un om de afaceri care isi doreste sa duca mai departe dezvoltarea business-ului in cauza. Chiar daca vorbim despre un brand, produs sau serviciu, francizorul isi da acordul pentru ca drepturile de comercializare sa fie oferite unui alt individ, contra unei sume pe care acesta va fi obligat sa o plateasca in fiecare luna. De asemenea noul detinator al brand-ului nu va putea sa faca nicio schimbare cand vine vorba de preturi sau servicii. In caz contrar s-ar putea sa sufere penalizari financiare.
Ce profit poate genera o franciza?
Atunci cand esti pregatit sa intri in lumea afacerilor, ai sansa sa alegi dintre foarte multe tipuri de francize, in functie de domeniul in care iti doresti sa activezi. Inainte sa achizitionezi o franciza trebuie sa fii informat cu privire la piata respectiva de produse, dar si sa presupui modul in care aceasta va urma sa se dezvolte pe parcursul urmatorilor ani. Daca faci un research amanuntit, vei putea descoperi care este gama de preturi disponibile pe piata pentru industria catre care optezi.
Francizele sunt foarte cautate de catre oamenii de afaceri din toata lumea. Potrivit ultimelor statistici, din ce in ce mai multe persoane investesc foarte multi bani in astfel de modele de afaceri. Profitabilitatea este satisfacatoare in primul rand pentru ca detinatorii de francize nu trebuie sa se mai ocupe de strategii pentru cresterea brand-ului sau de imaginea produselor pe piata. Clientii sunt deja obisnuiti cu produsele sau serviciile pe care companiile le produc, astfel ca francizele vor avea din prima un loc bun pe piata.
Care sunt avantajele si dezavantajele atunci cand achizitionezi francize din Romania?
In cazul in care esti pregatit sa cumperi o franciza trebuie sa fii pregatit atat pentru avantaje, cat si dezavantaje. In primul rand, cele mai importante beneficii atunci cand devii proprietarul unei francize sunt legate de riscurile minime la care te expui.
Produsele care au fost deja testate pe piata nu mai au nevoie de modificari, exista deja clienti ai brand-ului respectiv, iar reputatia sa este una ridicata. De asemenea, alte aspecte importante sunt si ca ai acces la consultanta gratuita pentru orice problema a-i intampina, ai acces la bunuri comune si beneficiezi de numeroase oportunitati de dezvoltare.
Pentru a detine o franciza ai nevoie de bune abilitati de organizare, de o echipa de angajati capabili, dar si de o buna coordonare. Pentru a avea succes este indicat ca inainte sa cumperi francize din Romania sa te documentezi foarte bine cu privire la ce presupune acest lucru.