Educația financiară se referă la înțelegerea unor concepte precum economii, investiții și datorii și duce la un sentiment general de bunăstare financiară și încredere în sine. Scopul său principal este acela de a-ți oferi un control asupra finanțelor, folosind în același timp banii ca instrument prin care poți face în mod liber alegeri care să creeze o satisfacție mai mare în viață. Obiectivele adiacente includ capacitatea de a te descurca atunci când apar probleme neașteptate, cum ar fi pierderea locului de muncă și de a stabili și lucra spre deziderate financiare.
Când ești educat din punct de vedere financiar, înțelegi cum să îți aloci venitul către diferite țeluri simultan – nu doar cheltuielilor curente, ci și economiilor, rambursării datoriilor și unui fond de urgență. Ai instrumentele necesare pentru a cerceta și evalua cu atenție împrumuturile, cardurile de credit și oportunitățile de investiții. Chiar dacă nu ai o mulțime de venituri disponibile care să te ajute să îți atingi toate obiectivele financiare, educația financiară te va ajuta să îți dai seama cum să le acorzi prioritate și să progresezi atunci când se poate.
Încearcă să ajungi la o înțelegere a cât câștigi și cât cheltuiești. Atunci când asimilezi cunoștințe financiare, a-ți stabili un buget este o modalitate importantă de a înțelege cu adevărat care sunt veniturile și cheltuielile pe care le ai. După ce ți-ai delimitat bugetul, poți continua să urmărești cheltuielile și să îți revizuiești planul de cheltuieli în mod regulat. Există multe metode de bugetare – cum ar fi baza bugetară zero sau planurile 50/30/20 – și cel mai bine este să o alegi pe cea pe care e cel mai probabil să o respecți. Educația financiară te ajută să faci și investiții inteligente. Pentru a te bucura de un viitor confortabil, investiția este absolut esențială pentru majoritatea oamenilor. Iar confortabilitatea devine un lux atunci când știi că îți poți acorda timp și pentru altceva, nu doar pentru muncă. Fie că vorbim despre activități de petrecere a timpului liber, care pot fi savurate online, vacanțe în locuri îndepărtate sau cumpărarea acelui gadget cu adevărat grozav care te va ajuta să câștigi timp, o investiție inteligentă este cheia realizării. Poți găsi investiții care oferă rentabilitate și se potrivesc profilului tău, variind de la case și proprietăți comerciale, la acțiuni sau criptomonede.
Pusă în practică, educația financiară poate arăta astfel:
- Creșterea ratei economiilor pentru pensionare de fiecare dată când obții o majorare;
- Menținerea unei sume considerabile într-un fond de urgență și completarea acestuia după ce ai făcut retrageri din cont;
- Compararea perioadelor promoționale pe cardurile de credit pentru transferul soldului, astfel încât să ai un timp prelungit pentru a achita datoriile;
- Verificarea regulată a extrasului de cont.
Nu lăsa teama de a te avânta în lumea financiară sau sentimentul că „pur și simplu nu le ai cu administrarea banilor” să te împiedice să îți îmbunătățești cunoștințele financiare. Există pași mici pe care îi poți face și resurse care te pot ajuta pe parcurs.
Pornește în căutarea de resurse gratuite. Pentru a începe, profită de instrumentele gratuite care ar putea fi deja disponibile pentru tine. De exemplu, banca ar putea urmări tiparele tale de cheltuieli pe website-ul sau aplicația sa. E posibil să poți opta pentru monitorizarea gratuită a scorului de credit. Utilizează astfel de instrumente pentru a înțelege unde se duc banii tăi și în ce punct de afli: de cotitură sau de evoluție.
Te poți interesa totodată și dacă în cadrul companiei în care lucrezi se oferă consiliere financiară gratuită sau un program de educație financiară pentru angajați. Astfel ai putea vorbi cu un profesionist financiar, iar acesta ar fi unul dintre beneficiile pe care le ai la locul de muncă.
Ce mai poți face este să te orientezi după resurse de la organizații și agenții nonprofit. Acestea te pot învăța noțiunile de bază despre finanțe, chiar în timpul tău liber.
Persoanele educate din punct de vedere financiar nu numai că gestionează banii cu mai multă încredere, dar au și o șansă mai mare de a gestiona inevitabilele urcușuri și coborâșuri ale vieții lor financiare, înțelegând cum să prevină și să gestioneze problemele, pe măsură ce apar.